Preišči ta spletni dnevnik

torek, 23. julij 2024

Srečanje pevskih zborov PGD

 Znano je, da Slovenci radi pojemo. 
Zbor DU Podgorje Stopiče smo stari deset let in z veseljem prepevamo kamor nas povabijo.  V našem zboru je kar nekaj aktivnih članov gasilskega durštev Dolž in Stopiče. Tako se  že nekaj let udeležujemo srečanj pevskih zborov Prostovoljnih gasilskih društev. Na vročo julijsko nedeljo je bilo srečanje v Dolenjskih Toplicah. To so srečanja polna emocij, ki  jih prežema lepa slovenska, domovinska pesem. Nastopajoči zbori so iz vse Slovenije - od Ormoža - Grosuplja do Bele Krajine, skratka nastopilo je enajst zborov. Začelo se je z gasilsko himno, nato je vsak zbor zapel pesem po svojem izboru, za zaključek so nastopili združeni moški zbori, združeni mešani zbori in še vsi skupaj z Avsenikovo Slovenija od kod lepote tvoje. 
Pozdravni nagovor so imeli: predsednik PGD Dolenjske Toplice Rok Pečak,  župan Dolenjskih Toplic Franc Vovk in predsednik Gasilske zveze Slovenije Janko Cerkvenik.
Joži Staniša 
Zadonela je gasilska himna

Mi smo prepevali o pomladi


To je skupna pesem o Slovenski deželi

ponedeljek, 22. julij 2024

Dogodki v juliju 2024

 Odzvali smo se vabilu MO NM na prireditev ob sprejemu slovenske bakle, ki napoveduje letošnje olimpijske igre v Parizu, hkrati pa nas je spomnila na 100-letnico osvojitve olimpijske medalje rojaka Leona Štuklja, ravno tako v Parizu.

Na Glavnem trgu so jo iz rok olimpijcev dobili predstavniki športnih društev pa tudi upokojenskih društev ( tudi predstavniki našega društva ) in z njo naredili krog po mestu.

Na Glavnem trgu v Novem mestu
Udeleženci našega društva

Začetek julija je bil tudi ugoden čas za nabiranje in spoznavanje zdravilnih rastlin na košenicah Gorjancev. Gospa Alenka, ki je prava enciklopedija o zdravilnih zeliščih in pripravi domačih izdelkov iz njih, nas je skupino »zeliščaric« povabila na prijetno druženje in iskanje zdravilnih zakladov. Z nami so bili tudi najmlajši in z velikim navdušenjem iskali šentjanževko, materino dušico, plahtico, srčno moč, rman…V neokrnjeni naravi smo uživali. Rman je prevladoval v treh odtenkih od bele, svetlo roza in skoraj modro vijoličaste barve. Ne, da je samo zdravilen, je tudi lepa kombinacija za dolgo obstoječi šopek. Lepo smo se imeli in proti jeseni se spet srečamo, da spoznamo in naberemo jesenske plodove in  zdravilna zelišča. 

Lepa dejavnost je zeliščarstvo

Zeliščni šopek iz rmana

Na meddruštvenem pohodu v Šentjanžu za katerega pravijo, da je pušl′c Dolenjske, se je na prelep sončen dan zbralo okoli 100 pohodnikov. Organizator je pripravil dobrodošlico, ni manjkala predstavitev kraja, ki ima kar nekaj zgodovinskih zanimivosti. Skozi pohod pa smo spoznali krajinsko raznolikost. Ogledali smo si rastišče Duglazije (vrsta jelke), ki je bila prinesena iz Amerike in predel na katerem so kopali rjavi premog.

Kot vedno, nas je na koncu spremljala pesem, dobra volja, izmenjava vtisov in želja po skorajšnjem snidenju, ki bo v organizaciji DU Novo mesto.
Na meddruštvenem pohodu smo v gozdu občudovali iglavce in drugo rastje

 
Vsak organizator rad predstavi domači kraj, tako je bilo tudi v Šentjanžu

torek, 2. julij 2024

Planinski izlet na Jezersko

 V torek 11. 6. 2024 smo s pohodniškim izletom zaključili spomladanski del pohodov. Kljub slabemu vremenu, se nas je zbralo 42 pohodnikov. V jutranjih urah je še močno deževalo, vendar smo se polni optimizma odpeljali proti Gorenjski.  Na poti smo se ustavili v Cerkljah, kjer smo si ogledali grad Strmol. Predstavil sem zgodovino posestva Strmol in kruto usodo zadnjih lastnikov. Po ogledu smo še ob kavici ob prijetnem klepetu pogledovali v nebo. Med vožnjo proti Jezerskim so se oblaki malo razkadili, dež je počasi ponehal.   
Pri planšarskem jezeru, kjer smo parkirali, smo se najprej okrepčali z obilno malico, ki so jo pripravili prizadevni člani društva. Po malici smo se odpravili po tematski poti po dolini Ravenske Kočne. Razgled nam je dopuščal poglede na Virnikov Grintovec, Pristovški Storžič, Goli vrh. Na razgledišču na Prodih, kjer je bil naš cilj, pa nam je megla zastirala pogled na ledenik pod Skuto, Grintovec in Kočno. Po krožni poti smo se vrnili proti planšarskem jezeru. Vreme je zdržalo 3h našega pohoda, potem pa je spet začelo deževati. Hvala vsem pohodnikom za dobro voljo in veselo druženje.
 Stane Šalehar
 
Jutranje meglice so se dvigale, tako kot pohodniki

Pot pod noge in gremo

Po jutranjem dežju sveže umita narava

Prijetno s koristnim - po gorski zrak