Preišči ta spletni dnevnik

petek, 20. september 2024

Bili smo na izletu

 Pa smo dali pod streho še eno jesensko druženje, ki je običajno najbolj številno. Tokrat z malo manjšo udeležbo, ko je pa toliko stvari, ki se nam dogajajo. Z dvema avtobusoma smo se odpeljali proti osrednji Sloveniji - Litija, Šmartno pri Litiji, Bogenšperk. 
Najprej smo si ogledali opuščeni rudnik Sitarjevec v katerem so našli železo, baker, svinec, srebro in še kaj, ki seže kar daleč nazaj v zgodovino in je sedaj namenjen turističnim ogledom. Predstavniki turističnega društva Litija  so nam predstavili celo zgodbo.
Sledila je kavica v Litiji in ogled Plečnikovega spomenika vsem padlim v 2. svetovni vojni.
Obiskali smo še Litijsko cerkev, ki je bila prenovljena pred dobrimi dvajsetimi leti in je celoten oltar narejen v mozaiku. 
Postanek na gradu Bogenšperk pa je že naša večkratna "destinacija". Glede na naše že malo starejše sive celice je vedno zanimivo pogledati v našo preteklost, na takratno življenje, navade, delo . . . . . .  Slovenci smo imeli kar veliko mož in tudi žensk, ki so vestno spremljali in zapisovali zanimivosti. Grad Bogenšperk je gotovo najbolj zaznamoval Janez Vajkard Valvasor, ki je vse svoje življenje in premoženje posvetil raziskovanju svoji Kranjski?
Obvezno pozno kosilo je bilo na domačem kmečkem turizmu Pr'Krjan na Dobovici v bližini Litije na nadmorski višini 707m.  Zanimiva je bila pot-cesta preko "prelaza" na višini preko 800 metrov. Vse lepo obdelano, pokošeno, prav zgledno. V tej vasi se ukvarjajo, pravijo da kar cela vas, s pridelavo oglja.  No, in ko smo se peljali naprej domov, smo spoznali, da smo samo dobrih 5 km oddaljeni od Šentruperta. 
Joži Staniša

Pred vhodom v rudnik - obvezne čelade

Razdeljeni smo bili v več skupin
Zbrani pred rudnikom

V pričakovanju malice

Prelep oltar v Litiji v mozaiku

Skupno fotografiranje na Bogenšperku

torek, 3. september 2024

Letno srečanje upokojencev PZDU v Šentjerneju

SREČANJE UPOKOJENCEV DOLENJSKE IN BELE KRAJINE

 Srečanje je bilo organizirano z namenom obeležitve dveh prelomnih dogodkov: 20-letnice Pokrajinske zveze in 70-letnice DU Šentjernej. Posebna zahvala gre organizatorju in predsedniku DU Šentjernej g. Francu Hudoklinu za lepo izpeljan dogodek s številčno udeležbo. Prisluhnili smo govorom, ki so se dotaknili pokojninske blagajne in problematike upokojencev. Nagovoril nas je tudi predsednik Državnega sveta g. Lotrič.

Prireditev je bila obogatena s kulturnim in zabavnim programom. Podelili so tudi priznanja za dosežke na športnih in kulturnih dogodkih.

Viden prispevek k prireditvi je dodalo tudi naše društvo, z enkratno postavitvijo izbora rokodelskih del naših ustvarjalcev. Razstava je pritegnila poglede in zanimanje za izdelke, našim ustvarjalcem pa je bilo namenjeno veliko pohval. Tudi pevski zbor DU Podgorje Stopiče je prejel priznanje za doseženo drugo mesto na reviji pevskih zborov PZDU Dolenjske in Bele krajine.

Zanemarljiva ni bila niti udeležba naših članov. Zbralo se nas je 40. Dan smo preživeli v prijetni družbi, med prijatelji.
Marjan
Za pokazat in za pogledat
                                  
Kaj vse ne znajo narediti pridne in spretne roke

Velika udeležba na srečanju

Poletni pohod 2024

 MEDRUŠTVENI POHOD V NOVEM MESTU

 V torek, 20. 8.2024, smo se udeležili meddruštvenega pohoda v Novem mestu.

Pohod smo pričeli v Irči vasi. Prečkali smo reko Krko po brvi Leona Štuklja, se podali do naselja Lastovče in pot nadaljevali mimo bivših tovarn Iskra, Ursa (prej INIS) in Novoteks. Pri tovarni Ursa nam je vodja pohoda g. Rafko Križman povedal nekaj o zgodovini teh dveh novomeških tovarn, (INIS tovarna stekla in tekstilna tovarna NOVOTEKS), katerih proizvodnja se je že pred mnogimi leti ustavila. Podali smo se do Loke, kjer nam je vodja podal še nekaj zanimivih dejstev o zgodovini gostišča in kopališča. Pot nas je vodila po brvi preko Krke proti Tušu in železniškemu mostu. Zanimivo je bilo spoznati zgodovino dolenjske železnice in nekatere podrobnosti o izgradnji samega mostu. Pod staro "moško" bolnico smo prišli do Julijine brvi, od koder seže čudovit pogled na Breg in Kapitelj. Pot smo nadaljevali po brvi, se po Župančičevem sprehajališču sprehodili do Kandijskega mostu in naprej Štukljevega spomenika. Tam smo obudili spomin na našega olimpionika. Odšli smo dalje in pot nadaljevali ob desnem bregu naše lepotice reke Krke do Ragovega Loga in spet preko brvi nazaj v mesto, mimo sodišča in knjižnice do Kapitlja. Pohod smo zaključili v Gostišču Loka ob kozarčku in kavici.

Hvala vodji pohoda g. Križmanu za vse zgodovinske razlage ob poti in DU Novo mesto za organizacijo. Zbralo se nas je okrog 150 pohodnikov, prehodili pa smo nekje med 8 in 9 km poti.

Stane Šalehar
S potmi  preko Krke smo  kar dobro opremljeni - Julijina brv

 

Pod krošnjami dreves

Z roko v roki - zdravje in kultura