Preišči ta spletni dnevnik

četrtek, 27. december 2018

Prednovoletna Ljubljana


Tudi letos smo se v Ljubljano odpeljali z vlakom.
Najprej smo šli na ogled razstave del Ivane Kobilce v Narodni galeriji. Kot  prava umetnica se je morala v tistih časih še posebno dokazovati, ker je bila ženska. Živela je na prelomu prejšnjega stoletja (1861-1926), ko ženskam ni bilo dovoljeno izobraževanje na univerzi. Njena dela, živela in razstavljala je po celi Evropi, so vrhunska. Njena razstava je na ogled ob stoletnici Narodne galerije.
Ogledali smo si še ikone v pravoslavni cerkvi, ki je poleg narodne galerije. Po kosilu in sprehodu do stare Ljubljane smo se ustavili še v baru, kjer snemajo televizijski šov. V stari Ljubljani je Denis Avdić z ekipo radia1 zbiral prispevke za pomoč ljudem v stiski, z zanimanjem smo se ustavili v ljubljanski stolnici.
Novoletni "štimung" pa so dogodki v stari Ljubljani ob številnih stojnicah. Pr' Ribnčanu smo seveda poskusili kuhančka, pri naslednji stojnici smo probale klobuke, malo naprej je dišalo po kostanju, ki  ga moramo poskusiti. Skratka smeha in dobre volje ni manjkalo. Tudi vožnja domov, je kljub pogostim postankom vlaka, minila zelo hitro.

Ob Robovem vodnjaku, ki je varno spravljen pod streho v Narodni galeriji
Ob eni najlepših slik Ivane Kobilica
A je treba še kaj dodati
Njej pa res paše tale novi klobuk
Tudi tale je super



Ni komentarjev:

Objavite komentar