Preišči ta spletni dnevnik

ponedeljek, 16. september 2019

Gremo na Štajersko

Lepega pozno poletnega  jutra se nas je nabralo za dva polna avtobusa. Razpoloženi, v pričakovanju lepega dneva in ogleda koščka naše lepe Slovenije. Dva izleta na leto izvedemo vedno v Sloveniji, pa je vedno lepo in tudi odkrijemo kaj novega, čeprav je naša domovina majhna.
Ustavili smo se na ogledu Bazilike v Petrovčah, ki je posvečena Mariji. Bili smo zmenjeni z župnikom, vendar je imel drugo obveznost ali pa je na nas pozabil. Vseeno smo si ogledali baziliko, še več pa smo prepevali, saj je naš Tone pravi pevec in organist, ki nas je vodil.
Oltar v baziliki ter prijazna nuna in cerkovnik, ki sta se trudila z nami

Bazilika v Petrovčah



Pot nas je vodila naprej do Rimske nekropole v Šempetru. Odkritje teh zgodovinskih  spomenikov  je mlado, saj sega v petdeseta leta prejšnjega stoletja, ko so jih našli po poplavah Savinje.
Arheološki park Rimska nekropola spada med najpomembnejše in najlepše spomenike rimske dobe v Sloveniji in Srednji Evropi. Prepričljiva poznavalka nam opisuje 2000 let staro zgodbo o antični mitologiji in življenju Rimljanov. Zelo zanimivo.

Prisluhnili smo razlagi v parku Rimska nekropola

Odkriti spomeniki v parku
Že smo hiteli naprej proti Hmeljarskemu muzeju v Žalec. Ogledali smo si film o pridelovanju hmelja nekdaj in danes. Slovenski hmelj je v svetu zelo cenjen. Pri proizvodnji piva se ga uporablja v majhnih količinah, bolj kot začimba. Po pokušnji piva, nas je vodička popeljala še na ogled Žalca.

V hmeljarskem muzeju
In že smo sredi Žalca pri pivski fontani.

Najprej smo si nabavili vrčke

Tu smo si pa res vzeli čas za pivo in nazdravljanje

To je to - na zdravje

Že nas čaka pozno kosilo pri Hochkrautu

Razgibavanje po kosilu

Vesel zaključek po "napornem" dnevu

A smo že kaj "zmatrani"? Kje pa, siti!

Tele male pikice pa skrbijo za ohranjanje našega planeta
Sj


Ni komentarjev:

Objavite komentar