Preišči ta spletni dnevnik

petek, 10. marec 2023

Po sledi Kranjske sivke in kozlovske sodbe v Višnji Gori

 Dan, ujet med dnevom žensk in mučenikov, smo v našem društvu izkoristili za lep izlet kot nagrado za delo članov, ki skrbijo, da vse poteka kot mora. Šli smo na ogled marljivih drobnih živalic, ki slovijo kot odločilne za obstoj in življenje na našem planetu. Seveda, to so pridne čebelice.  Naša čebela je dobila ime po deželi Kranjski - Kranjska sivka. Družina dr. Philippa Rothschutza je živela na gradu Podsmreka blizu Višnje Gore. Člani te  družine so bili že   v 19. stoletju eni najpomembnejših evropskih čebelarskih strokovnjakov, ki so z naprednim čebelarjenjem in trgovanjem poskrbeli, da si je kranjska čebela utirala pot v svet. Danes je Kranjska sivka druga najbolj razširjena vrsta čebel na svetu.
To je pa Kranjska sivka
Obeležje v Višnji gori obsega čebelnjak v vrtu medonosnih rastlin in Hišo kranjske čebele, ki je zaživela v maju leta 2018, ob prvem praznovanju svetovnega dneva čebel v Sloveniji.
Izvedeli smo veliko o delu in življenju čebel. V vsakem panju je ena matica, ki skrbi za čebelji zarod - za rojevanje novih čebeljih družin. Srednje močna čebelja družina (preko 30.000 čebel) za svoj obstoj potrebuje v enem letu 30 do 40 kg cvetnega prahu in 60 do 80 kg medu. Za to morajo čebele delavke obiskati milijone cvetov.
 
Skrbno urejen čebelnjak v bližini muzeja
 
Muzej, pred več kot sto leti šola, danes ga pazi Valvazor
Slikovit je tudi sam kraj Višnja Gora. Staro mestno jedro je stisnjeno na majhem hribu. Sem je hodil v šolo Josip Jurčič iz Muljave, pridni učenec, ki je danes ponos kraja s svojimi literarnimi deli. Vsi poznamo zgodbo, kako jih je kozel, ki je poželjivo gledal vrt mestnega svetovalca, dobil po svoji senci. Seveda je Višnja Gora najbolj poznana po svojem "zaščitniku"  polžu, ki ga srečamo na vsakem koraku. Po legendi so ga dobili od beneških plemičev, ki so jim Višnjani pomagali v težavah na  njihovih poteh.
Lep izlet smo zaključili s kosilom ob harmoniki našega Jožeta.
Joži S.
Zadovoljni udeleženci

Mestni trg - slikovit stari del Višnje gore

Še ena skupna fotografija udeležencev

1 komentar: