Preišči ta spletni dnevnik

petek, 6. maj 2022

Na izletu v deželi naravnih lepot in rokodelstva

Po dveletnem premoru smo bili zopet na pomladanskem izletu. Zbrala se nas je stotnija članov, ki smo uživali v raziskovanju lepega kotička Slovenije – Rakov Škocjan. Obiskali smo slikovito kraško dolino, nastalo  iz kraške jame z udiranjem in rušenjem stropa. Narava sama poskrbi za največja čudesa tega sveta – tukaj smo občudovali Veliki in Mali naravni most, globoke kanjone, ki jih je izdolbla voda in zob časa v dolgotrajnih geoloških procesih.

Skupina v Rakovem Škocjanu

Postanek ob klepetu in malici sredi gozda





 
Množičen obisk naravnih znamenitosti v Rakovem Škocjanu
 
V pristnem naravnem okolju, smo si privoščili malo daljši postanek za malico in druženje v senci košatih dreves.

Zanimiva maketa in predstavitev Cerkniškega jezera

Nadaljevali smo proti Cerniškemu  jezeru, ki je eno največjih presihajočih jezer v Evropi. Tukaj so še pravi letni časi, ki pa počasi s človekovim poseganjem v naravo tudi že izgubljajo svojo moč. Jezero, ki se razteza med Javorniki, Bloško planoto in Slivnico poleti presahne, pozimi zamrzne, spomladi in jeseni pa je napolnjeno z vodo. Tako se v enem letu na jezeru drsa, vesla s čolni in ribari ter sprehaja in kosi travo. Tu je še raj za ptice, metulje in druge živali.
Vedno obiščemo tudi cerkev - tokrat smo si ogledali znamenito svetišče v Novi Štifti, kjer domujejo Frančiškani.  

Oltar v cerkvi Marijinega Vnebovzetja

Ribnica pa je dežela suhe robe in lončarstva. Prijazni domačini so nam na privlačen, praktičen način pokazali del svoje suhorobarske dejavnosti in lončarstvo. Občutek je, da bo  pristna domača obrt obstala. Ne množično in tudi ne komercialno, ampak etnološko, ki mora biti podprto s strani države, kakor je rekel pesnik za narodov blagor in obstoj.

Ribničani so res mojstri od žlic in še marsikaj drugega

Samo nekaj od številnih pristnih izdelkov izpod rok Ribničanov

Na poznem kosilu smo bili pri veselih in gostoljubnih Ribničanih. Tudi mi smo ga popestrili s pesmijo. Skratka, izlet je uspel, druženje je bilo veselo, novi predsednik DU Marjan, je dobro zakorakal v nadaljnje vodenje društva.

Joži Staniša

 

1 komentar:

  1. Po dolgem času zopet na izletu,veseli smo bili snidenja,si marsikaj ogledali in se poveselili,in zaključili s pesmijo

    OdgovoriIzbriši