Preišči ta spletni dnevnik

sobota, 24. december 2022

Pohodniki z vlakom v Ljubljano

 

V torek 13. 12 .2022 smo pohodniki opravili zadnji letošnji pohod. Z vlakom smo se odpeljali do železniške postaje Vodmat v Ljubljani. Naš cilj je bil Cankarjev vrh na Rožniku.

Iz Vodmata smo se podali ob Ljubljanici proti našemu cilju. Najprej smo si ogledali lepo prenovljeno " Cukrarno ", ki je dolga leta propadala sedaj je v njej muzej sodobne umetnosti. Sprehodili smo se skozi Zmajski in Mesarski most do tržnice in Vodnikovega spomenika.Pri stolnici smo srečali gospoda Jožefa Lapa, nekoč novomeškega, sedaj ljubljanskega prošta, ki nas je povabil v svoj dom. Ob prijetnem klepetu smo si ogledali jaslice in čudovit vrt, kjer preživlja veliko časa. Nadaljevali smo z obiskom mestne hiše, na tromostovju smo se ustavili pri "Prešernu", se sprehodili skozi Jakopičevo sprehajališče do Tivolskega gradu in "Švicarije" in naprej mimo gostilne Čad do Rožnika. V gostilni na Rožniku smo se pogreli s kuhančkom in ričetom. Po dobrem okrepčilu smo pot nadaljevali

v drugi smeri do Cekinovega gradu kjer je muzej novejše zgodovine. Pohod smo zaključili še v pivnici Union z vrčkom piva, potem pa veselo na vlak. Na vlaku pa smo se srečali z upokojenci iz Prečne, ki so bili na pohodu v Kočevju.

Stane Šalehar

Prenovljena cukrarna in del, ki še ni obnovljen


Obiskali so dolgoletnega Novomeščana, ki sedaj domuje v LJ- prošta g. Lapa

Pri našem velikem pesniku je obvezen postanek in slikanje



Ni komentarjev:

Objavite komentar